· 

HSP saai?

Hoogsensitiviteit is saai! Niet veel mensen hebben zin om daar naar te luisteren, willen weten wat het is of wensen er rekening mee te houden. Of het nu gaat om henzelf of om die ander.
En is het ook niet een beeld van zwakte? Gevoelig zijn is zwak toch? In deze wereld waar alles draait om targets, provisies, deadlines, likes en volgers kun je maar beter bikkelhard zijn anders ga je het niet overleven!


Nou, believe me I tried. Ik heb gedaan alsof het er niet was, ik heb gedaan alsof ik geen zenuwen had, geen angst, alsof het me niet kon schelen hoe iemand tegen me deed en dat ik een baan in een commercieel bedrijf prima vond, waarbij ik 40 uur in de week 1,5 uur per dag enkele reis in de auto zat
Ik heb het allemaal gedaan, niemand heeft wat aan me gemerkt. Alleen ik zelf. Ik werd moe, ziek, depressief, angstig. De cirkel ging jarenlang rond en rond.


Ik zou niet toegeven aan de hoogsensitiviteit. Want dan ben ik zo’n saai en zwak persoon. Iemand die de hele tijd rekening moet houden met haar gevoelens en wat ze aan kan en met wie ze om kan gaan. Zo wil je toch niet zijn?
Nee ik zou gewoon meedraaien in de maatschappij. Net als iedereen!


Maar zo werkt het dus niet. En door mijn hoogsensitiviteit ben ik niet als iedereen, hoe mooi is dat! Ik ben geen kuddedier want ik luister naar m’n gevoel. En ik ben geen kuddedier omdat wat de rest doet niet werkt voor mij. Dat ik geen carrièretijger ben komt omdat ik dat niet wil zijn. En dat ik me niet verveel als ik alleen thuis ben, komt omdat ik vaak genoeg heb aan mezelf.


Maar maakt me dat dan saai? Of zwak? Ik zie dat niet zo. Ik zie mezelf juist als krachtig omdat ik toe durf te geven aan wat ik nodig heb. En omdat ik open durf te zijn over hoe ik me voel. Mijn hoogsensitiviteit heeft ervoor gezorgd dat ik het lef heb dit te doen. Gewoon omdat het voor mijn gevoel niet anders kon. Ik kon niet langer mee doen door te doen alsof. Het masker moest af.


Nog zo’n mooie eigenschap aan hoogsensitiviteit is zingeving. Hsp’ers hebben een hoge behoefte aan zingeving en dat zorgt ervoor dat ze vaak mooie dingen willen doen. Dingen die er toe doen. Dingen die anderen raken. Dingen die anderen helpen. En ik vind het geweldig dat hiermee te kunnen doen. Dat ik mensen wakker kan schudden, en ze laten inzien dat dingen anders kunnen. En dat je je hoogsensitiviteit niet als iets negatiefs moet zien, maar als iets positiefs. En dat ik je kan laten zien hoe je dat doet.


En het allermooiste geschenk wat ik door mijn openheid heb gekregen is nieuwe vriendschappen en super waardevolle gesprekken. Ik ben blij met alle oude en nieuwe mensen in mijn leven die openstaan voor persoonlijke ontwikkeling, zelfreflectie en inzicht. En die niet bang zijn gesprekken over het leven en zingeving te voeren. Dat zijn de dapperste mensen.


En maakt mij dat dan saai? Hell no! Ik heb meer plezier in het leven dan ooit! Ik doe dingen die ik wil doen en niet omdat iemand anders vindt dat ik ze moet doen. Dat vind ik allesbehalve saai!


- Be a pop of color in a black and white world! -

Reactie schrijven

Commentaren: 0