· 

Hoe denk je dat dat gaat werken?

Hoe denk je dat dat gaat werken? Als je voor de buitenwereld een totaal ander persoon wilt zijn dan je van binnen bent?

Ik ben hoogsensitief en ook vrij extravert. Ik ben wel wat men noemt een “people person”. Het beeld wat men heeft van mensen die hoogsensitief zijn is dat ze over het algemeen introvert zijn.

 

Ik wilde gewoon geen van beide zijn. Gewoon gewoon zijn. Dat geneuzel van mezelf over mijn gevoelens, dat eeuwige gedoe met mijn stemmingswisselingen. Kon er nou niet een dag voorbij gaan waarbij ik me gewoon eens goed voelde. Waarbij ik niet constant twijfelde over de reden van mijn bestaan, wat mijn doel hier is en waar ik thuis hoor.

Dat zijn namelijk best vermoeiende vragen om je mee bezig te houden. En ik vond mezelf echt niet leuk op die manier.

Van het bestaan van de eigenschap ‘hoogsensitiviteit’ weet ik nu zo’n 9 jaar. Voor die tijd heb ik er ook niet naar kunnen leven omdat ik niet wist hoe. Dat resulteerde nogal vaak in totaal verkeerde keuzes op belangrijke levensgebieden.

 

Werk

 

Eén van die levensgebieden die wel erg aan het oppervlak dreef was ‘werk’. Ik denk dat niemand mij nog serieus nam als het daarop aan kwam. Noem een beroep en ik heb het overwogen.

Als 15 jarig meisje moest ik een keuze maken voor een beroep. Ik vond mezelf wel een ‘dametje’ en het beroep secretaresse paste daar toch precies bij. Bovendien werkte mijn moeder altijd op kantoor en ik vond het altijd prachtig dat ze ’s ochtends netjes aangekleed, met make up en hakken aan de deur uit ging. Ik keek tegen haar op en dat was voor mij een beeld van succes.

Ik had al lang bedacht dat ik na deze opleiding lekker ging werken en daarna kindjes zou krijgen, een man en dan kon ik lekker veel thuis zijn. Dat vond ik wel een veilig en prettig idee. Voor mijn gevoel was de middelbare school hel genoeg geweest, nu zou er rust in mijn leven komen.

 

Mijn opleiding was ‘zo zo’. De uitdaging was ‘zo zo’ en bij mijn stages begonnen de problemen. De laatste twee jaar bestond bij elk jaar uit een half jaar stage. Beide jaren ben ik van bedrijf geswitcht om verschillende oorzaken. Achteraf gezien snap ik wel dat je op je 16e met hoogsensitiviteit niet heel best af bent op een advocatenkantoor. En dat ik mijn beide stages uiteindelijk heb afgerond bij een notariskantoor en makelaarskantoor is ook niet echt logisch.

Maar van daar uit rol je door. Depressietje hier, angstaanvalletje daar. Op mijn 23ste had ik al 4 banen gehad, waarvan 3 bij een makelaarskantoor, ja, ik ben hardleers. Met daar tussen nog een korte uitzendperiode bij wat verschillende bedrijven als datatypiste.

 

Time for school

 

In deze periode ben ik gestart met de opleiding tot medisch secretaresse, want in een ziekenhuis zou het minder zakelijk zijn en voelde ik me vast veel beter. Na een aantal lessen ben ik gestopt. Ik ben gestart met een opleiding tot ondernemer. Als ik mijn eigen winkel maar had, dan had ik lekker mijn eigen plekje en had ik niet zoveel van doen met allerlei mensen. Maar daarvoor had ik wel een mode opleiding nodig, dus ging ik daar een thuisstudie van doen. Uiteindelijk heb ik dit allemaal maar aan de kant geschoven, want ik ging op een kinderdagverblijf werken. BBL uiteraard, want inmiddels woonde ik op mezelf en vaste lasten moesten betaald worden.

Na een rondleiding door zo’n kinderdagverblijf en totaal onwetend te zijn over kinderen stapte ik in shock terug in de auto bij m’n moeder. Ik denk niet dat dit het wordt mam.

 

The Weddingplanner

 

Maar toen! De film “The Weddingplanner” kwam uit! Mijn droombaan. Niemand was zo gek van trouwjurken en trouwen als ik! Dit moest het worden. Ik stopte veel geld in een opleiding van het officiële weddingplanners instituut in Nederland en startte met de opleiding. Dat ik na een opstartweekend alles zelf moest doen helpt niet mee als je weinig zelfvertrouwen hebt en ook gewoon fulltime werkt. En uiteindelijk, na duizenden euro’s in de opbouw van mijn website, visitekaartjes, briefpapier en heel belangrijk, vervolgpapier heb gestoken, besloot ik toch dat dit het maar niet ging worden. Ik was veel te angstig.

Hoe het met mijn baan in de haarcosmetica afliep hebben jullie kunnen lezen in een andere blog “Negeer je hoogsensitiviteit niet”. In de 5 sollicitatiemaanden daarna heb ik verschillende brochures van opleidingen opgevraagd. Maar ik besloot visagiste te worden. Gewoon lekker makkelijk, een thuisstudie. En die koffer met make up erbij is toch ook wel heel leuk! Weet je wat ik na hoofdstuk 1 dacht?? Yep….

Daarna kwam de baan van 6 jaar als secretaresse. Tijdens deze baan ben ik 2 keer begonnen met een webshop, ik had zelfs een KvK nummer en ik heb kleding ingekocht. Ik had niet eens een webshop.
Ik ben opnieuw gestart met de opleiding tot weddingplanner… en weer gestopt. Ik heb de opleiding Hoger Management Support gedaan… en afgemaakt! Jeej!

 

Afdwalen

 

Ik heb flink wat af gedwaald. Ik wist totaal niet wie ik was, wat ik wilde en wat ik nodig had. Doordat ik zo’n laag zelfbeeld had zocht ik steeds naar iets wat mij interessant maakte voor de buitenwereld. Ik kon dat niet loslaten. Er zat toch wel iets in mij dat de moeite waard moest zijn!

Als je denkt dat het hierbij is gebleven heb je het mis… Ik heb daarna nog een aantal flinke glijders gemaakt en wederom was het depressietje hier en angstaanvalletje daar.

 

My point is... Ik luisterde niet! Ja ik luisterde naar iedereen om me heen wel… iedereen heeft namelijk altijd goede adviezen en iedereen weet wat bij jou past! Maar ik luisterde niet naar mezelf! Wie ben ik nou eigenlijk? En wat vind ik nou echt belangrijk? En wat heb ik nodig en wat kan ik aan?

 

Maar eindelijk kwam die acceptatie, acceptatie is namelijk iets heel anders dan het weten, ik ben hoogsensitief. Nee dat is niet zweverig, nee dat is niet saai. Het is alleen iets waar je heel goed rekening mee moet houden. En dat ben ik gaan doen. En ja alles viel inderdaad op z’n plek. Nee dat wil niet zeggen dat ik alles weet en dat ik weet hoe alles moet. Maar wel weet ik hoe jij tot die zelfacceptatie komt. En hoe jij rekening kunt gaan houden met die hoogsensitiviteit. En nog belangrijker, hoe jij die super mooie eigenschap op een positieve manier kunt inzetten.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Janine (maandag, 01 oktober 2018 10:36)

    Het is mijn verhaal, zo herkenbaar is het! Je brengt het zo mooi onder woorden. Dank je wel!