· 

Highsensitive December

Het zijn soms van die kleine zinnetjes die ik even weer lees. Uit een artikel in De Volkskrant citeer ik: “Ze ervaren de omgeving veel intenser dan anderen, en ze zijn met velen.”

 

Kleine reminders
Kleine reminders waarom ik me voel zoals ik me voel. Waarom ik op dit moment nog steeds misselijk ben omdat ik mijn zoontje van 4 huilend op school heb achter gelaten. Waarom ik daarom eigenlijk zelf ook zin heb om een potje te gaan zitten huilen. Ik weet wel dat het straks voorbij is. Zodra ik weg ben is hij druk met z’n vriendjes en z’n werkjes op school. Maar ik zag zijn huilende gezichtje voor het laatst. En ik ben hoogsensitief. Dus ik raak dat gevoel helaas niet zomaar kwijt. Op sommige dagen kan ik me er een beetje ziek door voelen. Mijn lichaam reageert sterk op mijn gevoelens. Dat blijkt wel weer.

Weer een moment van wakker geschud worden. Ik kan en moet niet mee gaan met de kudde. Ik ben ik, en ik voel wat ik voel.

 

December

Zo merk ik ook dat ik altijd dubbele gevoelens ervaar in de feestmaand. Ik zelf vind het heerlijk, ondanks de prikkels, die ook vooral de kinderen met zich meebrengen, en de vollere agenda, kan ik er echt van genieten.
Het geeft me een vrolijk en blij gevoel. Het gevoel dat de hele wereld aardig tegen elkaar is, terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo is. Maar tijdens deze maand doe je alsof of je probeert het in ieder geval. Zoals mijn dochter het laatst omschreef, toen ik samen met haar uit het zolderraam zat te kijken naar de zonsondergang op een koude zondagmiddag. 'Het voelt als kerst! Alles is zo mooi, zo gezellig en ik vind die lichtjes allemaal zo mooi!' En toen bedacht ik me; 'ja dat is wat kerst is.' Het is een gevoel. Een gelukzalig gevoel. Niet voor niets hoorde ik onlangs in het nieuws dat mensen hun huis steeds vroeger in de kerstsferen brengen om langer dat gelukzalige gevoel te ervaren.

 

Koekoek
Ik voelde me altijd een beetje koekoek. Als ware kerstfan lijken mensen het maar grappig te vinden dat je ergens zo druk mee kunt zijn. Maar inmiddels boeit het me niet meer. Ik hou van kerst en ik vind het altijd een beetje jammer voor mensen die dit niet zo ervaren.
Maar het gevaar als hoogsensitief persoon is dan ook weer dat je je toch laat beïnvloeden door energieën van anderen. Mensen die negatief zijn over de feestdagen, mensen die niet lyrisch zijn over het optuigen van een kerstboom, of die klagen over de drukte met familie, of over dat alles zoveel geld kost. In alles hebben ze een punt. Maar men gaat voorbij aan waar het bij mij eigenlijk om draait.

 

Familytime

Gezelligheid, samen zijn met je gezin/familie. Warmte, veiligheid. Ik kan er intens van genieten dat ik op een donkere dag de kindjes uit school haal en dan samen met ze een gezellig plekje creëer op de bank. Dekentjes, kussentjes, warme chocomelk, lampjes en kaarsjes aan. Ik hou er van. Omdat ik voor hen die veilige gezellige plek wil maken. Als hoogsensitief persoon heb je enorm veel behoefte aan veiligheid en ik weet dus zelf als geen ander hoe belangrijk dit ook is voor een kind.
Ik begrijp dat er heel veel mensen geen reden ervaren om blij te zijn tijdens kerst. Wegens verlies van geliefden, of wegens een financiële crisis, ontslag, ziekte, noem maar op.

 

The Grinch
Maar voor de mensen die gewoon niet blij zijn tijdens de feestdagen. Don’t be a Grinch! Cheer up! Helemaal voor de mensen die hoogsensitieve partners en kinderen in huis hebben. Laat het een tijd zijn die ze zich graag herinneren! Veiligheid, warmte, gezelligheid! Dit soort herinneringen zijn belangrijk om te hebben.

 

Christmas Sessions
Ben jij hoogsensitief en ervaar je het alleen maar negatief door alle prikkels, familiebanden die niet goed zijn, probeer het van een andere kan te bekijken en vind die balans in dit alles. Het kan overweldigend zijn, maar met de juiste indeling en energie kun je het invullen zoals jij wilt. Zoals goed is voor jou!


Meer weten? Klik op deze link om naar mijn Christmas sessions te gaan op mijn website! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0