Je zult misschien denken “wie wordt er nu depressief van kerst”. Maar het is natuurlijk zo dat heel veel mensen een dierbaar iemand moeten missen met de feestdagen. En tijdens de feestdagen, de gezelligheid en warmte om je heen kan het juist dubbel zo eenzaam voelen, wanneer er iemand ontbreekt.

Singel

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij geen relatie hebt. Omdat je dat niet wilt, of omdat je gewoon die ware nog niet gevonden hebt. Dan is het misschien in deze periode ook best confronterend om romantische en gelukkige plaatjes steeds opnieuw voorbij te zien komen in je feed.

Prikkels

Maar als hoogsensitief persoon kan alles extra intens zijn. Wat het ook maar is wat je ervaart. Denk aan de lichtjes, de versiering en decoratie, de activiteiten, de muziek, de drukke agenda, de vele activiteiten die worden aangeboden. Het vele eten, de overvloed. Het is allemaal behoorlijk veel.

Ik zelf ben een groot fan van kerst. Zelf denk ik dat het komt omdat het me in eerdere jaren altijd een gevoel van vrolijkheid bezorgde waar me dat zelf nooit goed leek te lukken. Met kerst lijkt alles beter. Op tv, in de films, door de muziek en het eten is net iets lekkerder.

Verschillende redenen

Er zijn verschillende redenen waarom je als HSP depressief kunt worden rond de kerst. De te grote hoeveelheid aan prikkels kan een verkeerde reactie bij je opwekken. De drukke agenda zorgt ervoor dat je overprikkeld raakt. De energie van alle mensen om je heen bij elke activiteit die georganiseerd wordt rondom de kerst. Het samenzijn met familie, waar je wel of niet op zit te wachten.

Je kunt je depressief voelen omdat er dus iemand ontbreekt. Iemand die er was en niet meer is. Of iemand die er nog nooit geweest is. Een gevoel van eenzaamheid kan je overvallen in deze periode waarin gezelligheid overal om je heen lijkt te zijn. Kerst is toch best een periode van samenzijn. En als jij dat niet kunt in deze periode, dan kan dat pijnlijke gevoelens oproepen en zorgen voor depressiviteit.

En dan is er nog de vorm van depressie waar ik zelf gevoelig voor ben… de depressie die op de loer ligt als het allemaal voorbij is. Ik dacht op 2e kerstdag dat het me te pakken zou krijgen. Deze dag voelt voor mij namelijk als een dag die al niet meer mee telt met kerst. In de maanden november en december leef je eigenlijk toe naar kerstavond en 1ste kerstdag. De gezelligheid, de voorbereidingen, de kerstmarkten, de boodschappen, de liedjes op de radio. Met alles leef je intensief mee met de kerstsfeer. Ik laat me er ook volledig in meeslepen omdat ik het heerlijk vindt. Ik hou van de sfeer, ik hou van alles wat erbij hoort.

Waarom dan depressief

Zoals ik hierboven al beschreef gaf het mij in mijn leven een “vals” gevoel van geluk op momenten dat ik daar zelf niet toe in staat was. Wat erg vaak was. Toen ik onderzoek ging doen op 2e kerstdag naar de kerstdepressie bleek dit dus echt een ding te zijn. Gelukkig dacht ik. Ik voelde me even niet zo raar hierin. Of alleen. Op 2e kerstdag lag ik namelijk voor pampus op de bank. Niet vooruit te branden. Tranen en dan weer niet. Zo dom en overdreven voelde dit. Maar het voelde alsof er even geen licht meer was. Nu las ik dus dat kerstmis je een “vals” gevoel van geluk kan geven. De sfeer doet je geloven dat je gelukkig bent. Dat alles oké is in de wereld. All is good, all is bright. Het lijkt alsof je er zelf even minder hard voor hoeft te werken.

Ik merkte ook aan mezelf dat ik het als excuus gebruikte om even minder te gaan werken, of om  vaker te gaan Netflixen, want er waren zoveel kerstfilms. Elke dag gezellig de boom aan en dan ’s avonds die kaarsjes erbij. Als hoogsensitief persoon kan het je soms moeite kosten om je happy te voelen. Het is een wirwar van emoties, elke dag weer. Alle energie om je heen. Ik vind het dan heerlijk mezelf te verliezen in een wereld die eigenlijk niet echt is. Want zoals je het ziet in kerstfilms, zo gaat het in realiteit natuurlijk nooit.

De wereld is namelijk niet zo dat iedereen aardig is, dat iedereen elkaar helpt, dat familie altijd samen wil zijn en dat geschillen rond de kerst worden bijgelegd om samen te zijn.

Het einde van kerst

En als de kerst weer voorbij is dan moet ik dat weer onder ogen zien. Dat niet iedereen aardig is, dat we elkaar niet allemaal begrijpen, dat we elkaar niet allemaal willen helpen. En dat betekent dat ik me niet meer kan verschuilen achter de “drukke” feestdagen. Ik kan dingen niet even meer op een lager pitje zetten. Januari wacht en dan wordt verwacht dat je weer vol frisse moed aan de slag gaat. De kerstboom kan weer op zolder. De gezelligheid kan de huiskamer uit. Tijd voor die frisse wind.

En ik was er niet klaar voor. Net als elk jaar was ik er niet klaar voor. Dus ik voelde me 2e kerstdag afschuwelijk. Met moeite heb ik me aangekleed om te gaan wandelen en daarna uit eten te gaan met mijn schoonfamilie. En dat was gelukkig erg gezellig. En dat zorgde er ook voor dat ik uit mijn dip kwam. Daarna wachtte al weer de verjaardag van mijn lieve man en natuurlijk oud & nieuw.

Lief zijn

Door bezig te blijven en door lief te zijn tegen mezelf bleef ik er dit keer niet in hangen. Ik ging weer door en ik realiseerde me dat niemand me kan opleggen hoe ik me moet voelen. Niemand hoeft mij te vertellen dat het gek is om me zo te voelen na de kerst. Of dat ik blij moet zijn dat er weer een nieuw jaar begint. Natuurlijk ben ik dankbaar. Dat ik alles en iedereen om me heen nog heb. Dat ik weer aan een nieuw jaar mag beginnen, samen met mijn gezin. Maar op die 2e kerstdag voelde ik dat gewoon even helemaal niet.

En mensen die nooit te maken hebben gehad met somberheid of depressie zullen dit werkelijk niet begrijpen. Maar dat is oké. Het is wat het is. Ik accepteer mezelf volledig. En alles van mij mag een plekje krijgen en mag er zijn.

Dus moet jij ook even wennen aan de donkere en kille maanden die nog gaan komen, zonder de kerstlichtjes en warmte. Geef het tijd. Wees lief voor jezelf. Plan lekkere metime momenten in. Zoek gezelligheid, zoek warmte. Denk niet dat je het nu allemaal opeens weer in een snel tempo moet doen. Het is jouw leven.

Gelukkig nieuwjaar!