Selecteer een pagina

Ik deelde altijd veel over mijn kinderen. Soms kreeg ik daarover reacties met onbegrip en soms zelfs reacties waarbij min of meer werd geuit dat ik een slechte moeder zou zijn wanneer ik dit deed. Ik zie dat zelf niet zo. Ik vond dat ik niets deelde wat vernederend was. Ik deelde over hun gevoelens en ik vind dat die er mogen zijn en niets zijn om je voor te schamen.

Wat ik echter nu zelf wel voel is dat mijn kinderen ouder worden. Ze raken straks zelf betrokken in de wereld van social media. Ze begrijpen steeds beter wat dit inhoudt en ook krijgen ze kinderen om zich heen die actief zijn op social media. Ik gun ze dus hun privacy en laat hen straks zelf kiezen wat ze wel en niet willen delen. Ik voel dat de tijd om te delen over hun gevoel afgesloten is.

Mijn kind een Nieuwetijdskind?

Maar toen kwam ik informatie tegen over Nieuwetijdskinderen en ik wilde hier over schrijven. Zoals velen van jullie wel weten waren wij op een zoektocht voor Owen. Wat gaat er om in zijn hoofd. Wat ervaart hij. Tijdens de lockdown had hij het mentaal enorm zwaar. We hebben daarom contact gezocht met een orthopedagoog. Inmiddels hebben we gesprekken gehad en heeft Owen een intelligentieonderzoek gehad. Wij en de juf hebben gedragslijsten ingevuld en daar is een beeld van Owen uitgekomen.

Omdat Owen erg intelligent is en pittige vragen kan stellen en het daarbij emotioneel zwaar had en erg faalangstig was dachten wij aan hoogbegaafdheid. Maar dit is hij niet. In principe heeft hij geen stempel of etiketje gekregen. Wat wij ook erg fijn vinden. Al ben ik ook niet tegen op dat etiketje als dat ons als ouders handvatten geeft om ons kind verder te helpen.

Wel kwam uit dit alles naar voren dat hij intelligent is, maar ook snel angstig is en depressieve gevoelens ervaart. Met het sociale leven heeft hij wat meer moeite. En dat is ook wat wij altijd al gezien hebben.

Van veel mensen heb ik tips en hun opvattingen over Owen doorgekregen. Inderdaad werden zaken als hoogbegaafdheid genoemd, maar ook autisme kwam naar voren. Als moeder voelde ik wel aan dat dit laatste het sowieso niet was. Ook kreeg ik meerdere keren het woord Nieuwetijdskinderen door. Maar omdat we al bezig waren met een orthopedagoog besloot ik me hier vooralsnog niet in te verdiepen. Eerst het een en dan het ander. Om je te verdiepen in alles tegelijk kan behoorlijk overweldigend zijn en dat doet ook niets goeds voor Owen.

Eye opener

Tijdens een cursus die ik volg kwam opeens het onderwerp Nieuwetijdskinderen aan bod. En na dit te hebben gelezen wist ik, dit is Owen. Net als bij hoogsensitiviteit, wat Owen ook is. Kun je nooit alle kenmerken van een begrip of eigenschap afvinken. Dus niet alles komt bij hem overeen. Maar wel genoeg om dit beeld van hem te kunnen vormen.

Ik wil hieronder de uitleg met jullie delen over Nieuwetijdskinderen.

Nieuwetijdskinderen zijn van zichzelf erg wijs. Deze kinderen hebben alle kenmerken van het Aquariustijdperk en dragen vaak helderziende, heldervoelende, of helderhorende eigenschappen met zich mee. Sommige van deze kinderen hebben een moeilijke start; zij hebben namelijk nog een groot bewustzijn van de spirituele wereld van onvoorwaardelijke liefde en leven voor een deel nog in die dimensie. Zij hebben problemen met het wennen aan het aardse leven en moeite met een verbinding met hun moeder aan te gaan. Soms zijn het huilbaby’s, die hun ouders dag en nacht wakker houden. Een andere categorie Nieuwetijdskinderen is daarentegen weer opvallen rustig. (Dit laatste komt dus echt overeen met Owen, de jongen sliep alleen maar en huilde zelden). Zij trekken zich terug in hun eigen wereldje en kunnen uren voor zich uitstaren. (Ook dit was in baby en peutertijd zeer op hem van toepassing, zat altijd alleen in een hoekje, op zijn eigen verjaardag of die van die van een ander trok hij zich terug en het liefst sliep hij gewoon lekker weer op z’n kamertje als het te druk was).

Moeite met aanpassen

Ze hebben vaak moeite zich aan te passen aan het huidige schoolsysteem, willen ze vaak niet leren maar zijn ze wel erg wijs. Zij zoeken de vrijheid en laten zich niet gevangen zetten door verplicht lesmateriaal en de opdrachten van de juf of meester. Vaak stellen zij al op jonge leeftijd zeer intelligente vragen en kunnen ze de meest wijze opmerkingen maken zoals: “Ik weet dat God bestaat”, of “Oma is in de hemel, ik heb met haar gepraat en kan haar zien.”

De zielen van deze kinderen (en de kinderen zelf ook) weten dat zij een speciale taak in de wereld hebben, die altijd met spiritualiteit of een edel doel te maken heeft. Soms worden deze kinderen geplaagd door nachtmerries en nemen zij entiteiten waar. Doordat zij spiritueel zoveel ervaring hebben, voortkomend uit het feit dat het ‘oude zielen’ zijn, voelen zij zich vaak erg verantwoordelijk voor het welzijn van andere mensen. Deze kinderen zijn erg beschermend en hebben de neiging zichzelf soms weg te cijferen. Van tijd tot tijd opent zich het derde oog van het kind en zal het van alles waarnemen. Overleden zielen, entiteiten en overleden familieleden dienen zich aan en trachten contact te maken met het kind.

De kenmerken van Nieuwetijdskinderen

Nieuwetijdskind zijn is net als hoogsensitief zijn geen ziekte. Toch willen veel ouders graag een lijst zien waaraan zij kunnen bepalen of hun kind het is. Die is er eigenlijk niet, maar toch is er een globale lijst gemaakt waarop kenmerken staan die voor kunnen komen bij Nieuwetijdskinderen. De lijst is niet compleet en er is overlapping met lijsten die gebruikt worden bij ADHD, dyslexie en hoogbegaafdheid. Dit geeft uiteraard stof tot nadenken en eist enige terughoudendheid in het stellen van een diagnose ‘Nieuwetijdskind’.

 • Ze huilen vaak als baby.
 • Ze doen wijze uitspraken voor hun leeftijd.
 • Ze lijken alles te benaderen vanuit emotie.
 • Ze leven vanuit de eigen wijsheid.
 • Ze zijn gevoelig voor sfeer en stemmingen van anderen en nemen deze snel over.
 • Ze kennen een sterk rechtvaardigheidsgevoel.
 • Ze hebben moeite met bedrog, liegen en onechtheid.
 • Ze hebben soms moeite met motoriek.
 • Ze zijn dromerig.
 • Ze komen vaak met originele oplossingen waaraan niemand had gedacht.
 • Ze reageren sterk intuïtief.
 • Ze hebben soms paranormale ervaringen.
 • Ze hebben soms dyslexie of dyscalcullie.
 • Ze hebben vaak voedselintoleranties.
 • Ze kunnen eczeem, allergieën of andersoortige huidaandoeningen hebben.
 • Ze hebben soms astma.
 • Ze hebben een sterke verbinding met de natuur en zijn vaak vegetariër uit overtuiging.
 • Ze hebben vaak verschil in ontwikkelsnelheid tussen taal en rekenvaardigheden, motorische en intellectuele en sociale vaardigheden.
 • Ze kunnen soms driftig zijn als ze niet begrepen worden.
 • Ze zijn soms heel bang voor dingen die wij niet kunnen zien of begrijpen.
 • Ze hebben regelmatig slaapproblemen en zijn verdrietig en/of angstig.
 • Ze zijn soms hoogbegaafd.

Benadering door jouw als ouder

Mocht jij je eigen kind hierin herkennen en denken dit kan mijn kind zijn dan spreekt het voor zich dat net als bij hoogsensitiviteit wel een aparte aanpak vereist. Dit soort kinderen reageren op een heel andere manier en voelen alles erg intens. Wellicht vind jij de verklaring en uitleg van Nieuwetijdskinderen maar abracadabra. En denk je, “wat een spiritueel gezweef.” Toch hoop ik dat je in ieder geval open kunt staan voor wat jouw kind nodig heeft. Ongeacht of je het kind een “stempel” wilt geven.

Hieronder een aantal tips met hoe jij jouw kind kunt benaderen wanneer het volgens jou een Nieuwetijdskind is.

 • Behandel ze met respect, erken hun rol in de familie.
 • Help ze om hun eigen disciplinaire oplossingen te creëren.
 • Geef ze altijd keuzes.
 • Betuttel ze nooit en lach ze nooit uit.
 • Leg altijd uit, waarom ze dingen moeten doen. Als het voor jezelf belachelijk klinkt, dan doet dit het ook voor hen. Verander het dan, ze zullen dit
  respecteren. Ze weten direct wanneer je eerlijk bent, dus probeer geen dingen te verzinnen en zeg gewon dat je er vandaag geen zin in hebt, omdat je moe bent.
 • Word partners van ze in hun eigen opvoeding.
 • Vanaf hun babytijd geldt: leg bij alles uit wat je aan het doen bent en waarom. Ze zullen je niet direct begrijpen, maar voelen wel dat je hun bewustzijn respecteert. Het helpt ze enorm wanneer ze gaan praten.
 • Als er toch problemen ontstaan, ga dan ook naar iemand die ze begrijpt.
 • Nieuwetijdskinderen reageren bijzonder goed op Homeopathie, Bach-remedies en Reiki. Als dit door therapeuten wordt gedaan waar ze zich thuis voelen kan men in korte tijd vaak verbijsterende resultaten zien.
 • Geef ze onder alle omstandigheden hulp en voorkom negatieve kritiek. Laat altijd weten dat je ze ondersteunt in hun proces. Ze zullen je vaak direct tegenspreken of hun commentaar laten weten. Geniet en vier de successen.
 • Laat ze dingen doen zonder overdreven aanmoediging.
 • Vertel ze niet wie ze nu zijn of wat ze later zullen worden. Ze weten al precies wat ze gaan doen. Laat ze zelf beslissen waar ze in geïnteresseerd zijn. Forceer ze niet in een familiebedrijf. De kinderen zijn beslist geen volgers.

 

 

 

Bron: Feitelijke informatie uit cursus Magnetiseren – Civas