Laten we eerlijk zijn… het is net alsof we iets illegaals doen, wanneer we naar elkaar fluisteren, “heb jij een tampon”? En het vervolgens onder de tafel naar elkaar toe schuiven. Of wanneer we bukken om een maandverband of inlegkruisje in onze bh schuiven zodat het niet opvalt als we even snel naar de wc wandelen. De flauwe grappen van, vooral het andere geslacht, over ons humeur wanneer het weer zo ver is. En de problemen met kleding wanneer we weer een aantal dagen in de maand lopen te martelen met wel of niet doorlekken, tampons of maandverband, in welke onderbroek zit dat nu het fijnst. En zie je dan niet de lijntjes door je broek?

Maar wat is nu eigenlijk PMS?

Nou voordat we deze heerlijke dagen vol ongemak mogen beleven gaan er bij heel wat vrouwen nogal wat ongemakkelijke dagen aan vooraf. Dagen waarvan we zelf misschien denken dat we het ons verbeelden. Of waarvan we vinden dat we ons niet aan moeten stellen. Want menstruatie hoort er nu eenmaal bij. Er wordt van ons verwacht dat we gewoon door gaan met de orde van de dag, dus doen we dat ook maar.

Maar Premenstrueel syndroom (PMS) is een verzamelnaam voor ernstige lichamelijke en emotionele klachten die je kunt ervaren in de periode voor je menstruatie. Deze klachten komen elke maand weer terug. De ernst en het soort klachten van PMS verschilt per vrouw.

Zo depri als een deur

Ik heb het al een aantal jaren. Mijn gevoel zegt sinds ik bevallen ben van Demi. Ontzettend depri voordat ik ongesteld moet worden. De ene maand is het een stukje erger dan de andere. Maar de afgelopen maanden leken mijn lichamelijke klachten ook in erge mate toe te nemen. Mijn hoofdpijn is 2 dagen lang heel intens en altijd als het weer voorbij is bedenk ik me “oja, ik moet ongesteld worden”.

Voorafgaand aan mijn vorige menstruatie kreeg ik vreselijke buikgriep, spuigen en het hele ratteplan. Toeval dacht ik. Over een aantal dagen begint mijn menstruatie weer en zondagavond begon ik te voelen dat ik ziek werd. Keelpijn en werkelijk alle spieren in mijn leven deden pijn. “Heb ik nu al weer de griep”?

Mijn hoofdpijn was maandag echt niet te doen. En ik gooide mezelf maar plat met pijnstillers. Het leek echt vanuit mijn rug recht door te stralen in mijn hoofd. Maar naast die lichamelijke klachten voelde ik me mentaal ontzettend instabiel. Vanaf vrijdagavond heb ik veel gehuild. Iets wat ik eigenlijk niet veel meer doe. Dus ik begon bang te worden dat er weer een depressie aan zat te komen. “Ojee, daar gaan we weer.”

Maandag overdag had ik de meest negatieve gedachten, tot zelfs even die gedachten weer door mijn hoofd gingen “was ik er maar gewoon niet meer, dit gedoe in mijn hoofd steeds”. En ’s avonds kreeg mijn lieve man de volle laag. Woedend was ik. Alles kwam eruit. Ik zag hem wel vragend kijken; “wat is dit”?

Dinsdagochtend werd ik wakker en dacht ik “oké, wat was dat voor reactie, lichtelijk overdreven misschien?” Nu lijkt het allemaal weer wat lichter te voelen. In mijn hoofd en in mijn lichaam.

Google als redmiddel

Wat zijn we tegenwoordig toch gezegd met Google als redmiddel. Uiteraard is het niet aan te raden voor al je klachten te gaan zoeken op Google, want we weten allemaal dat de meest erge scenario’s naar voren komen. Maar voor mij was het nu vrij duidelijk waar ik naar zocht. Wat hebben deze lichamelijke en mentale klachten te maken met mijn menstruatie.

En mijn antwoord kwam als volgt:

PMS is eigenlijk een verzamelnaam voor ernstige lichamelijke en emotionele klachten die ontstaan voor je menstruatie. Vlak voor de menstruatie hebben veel vrouwen last van verschillende klachten zoals gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is heel normaal. Wanneer deze klachten alleen zo ernstig worden dat ze je hinderen in je dagelijks leven kan het zijn dat je last hebt van PMS.

Als de klachten altijd voor de menstruatie optreden, dan wordt het PMS genoemd. Dit betekent dat je enkele dagen tot twee weken voor je menstruatie last begint te krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten. PMS kan ook andere lichamelijke aandoeningen verergeren voorafgaand aan je menstruatie, zoals

 • epilepsie
 • migraine
 • diabetes
 • astma
 • allergieën

Wanneer je menstruatie begint, nemen de klachten weer af. Na een klachtenvrije periode van minimaal een week komen de klachten weer terug. Zo werkt PMS net als je menstruatie in een cyclus.

Maar wie hebben er last van PMS?

PMS ontstaat vaak na het dertigste levensjaar en na het krijgen van kinderen. Bij vrouwen jonger dan 30 komt PMS minder vaak voor. Ongeveer 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS. Je hebt meer kans op PMS als het in je familie voorkomt. De klachten die je ervaart van PMS kunnen toenemen als je ouder wordt. Na de overgang verdwijnen de klachten omdat je menstruatiecyclus dan stopt.

En wat zijn eigenlijk precies de klachten bij PMS?

 • Veel vrouwen met PMS voelen zich ongelukkig en machteloos.
 • Sommige vrouwen zijn emotioneel labiel, hebben last van huilbuilen of voelen zich depressief.
 • Andere vrouwen zijn juist prikkelbaar en kunnen agressief reageren.

Omdat je niet wilt dat je school of werk onder je klachten lijdt kan het voorkomen dat je jezelf gaat afreageren op personen in je nabije omgeving zoals je partner. Veel vrouwen hebben het gevoel dat hun klachten niet begrepen worden door hun omgeving en dat ze niet serieus worden genomen. Dit kan zorgen voor gevoelens van eenzaamheid. De hoeveelheid klachten en de ernst van de klachten verschilt per vrouw. De meest voorkomende klachten zijn

Lichamelijk klachten PMS

 • gewrichtspijn
 • spierpijn
 • rugpijn
 • opgeblazen gevoel
 • pijnlijke en gespannen borsten
 • vocht vasthouden (bijvoorbeeld in handen en voeten)
 • gewichtstoename

Geestelijke klachten PMS

 • vermoeidheid of gebrek aan energie
 • stemmingswisselingen
 • prikkelbaarheid
 • huilbuien
 • boosheid
 • slecht slapen
 • moeite met concentreren
 • gevoelens van angst of paniek
 • sombere gevoelens en gedachten

Onder een steen

Misschien heb ik de afgelopen jaren onder een steen geleefd. Of in ernstige ontkenning. Dat kan ook. Maar het voelt voor mij als noodzakelijk om me hier meer in te gaan verdiepen. Erg veel wat je er aan kan doen is er ook niet. Het voorbeeld antidepressiva wat werd genoemd, gebruik ik al, dus in dat opzicht kan ik je meedelen dat het voor mij niet veel doet, in deze periode van de maand.

Mijn informatie heb ik natuurlijk niet uit mijn duim gezogen, maar van een website gehaald. De Gynaecoloog. Op die website kun je ook een PMS kalender downloaden zodat je je eigen resultaten bij kunt houden. Wanneer je dit een paar maanden doet heb je een duidelijk overzicht van jezelf van de signalen voorafgaand aan je menstruatie. Mochten de klachten bij jou ook dermate erg zijn, dan kun je altijd overwegen om met die gegevens naar de huisarts te gaan. Op die manier heb je je verhaal al gelijk goed onderbouwd en meer om handen om wellicht die diagnose te krijgen. Pas na zo’n diagnose kun je de passende hulp krijgen.

Maar daar doe ik het niet voor, voor de diagnose. Ik doe het vooral om inzicht te krijgen in mijn eigen patroon, in mijn lichaam en in mijn hoofd. En ik ga proberen mijn agenda hier dus meer op in te richten. Want het is knap waardeloos wanneer je je zo voelt en alles maar gewoon moet doen zoals je het normaal ook doet.

Verschillende rituelen

Ik ging eens rondkijken naar de verschillende rituelen rondom menstruatie in andere culturen. Maar dit is wereldwijd heel verschillend. Zo kwam ik situaties tegen waarbij de vrouw wordt verstoten als ze ongesteld is, of waarbij een vrouw niet deel mag nemen aan bepaalde religieuze activiteiten, omdat ze onrein zou zijn als ze ongesteld is. Maar er zijn ook culturen, waar de vrouw juist wordt geëerd wanneer ze voor het eerst ongesteld wordt. Er zijn meisjes die onder grote bloemen bogen worden gezet en geëerd worden omdat hun bloed het hoogste offer is wat ze kunnen bieden aan de goden. Iets wat de mannen niet kunnen en daarom is het een eer om bij die stam een vrouw te zijn. Vooral Indianenstammen zien de menstruatie als iets heel moois. En jonge meisjes die voor het eerst ongesteld worden mogen zelfs gaan rusten.

Er is teveel over te vinden om hier op te schrijven. En wat de regels ook zijn binnen een bepaalde cultuur, daar heb ik geen mening over. Ik heb wel een mening over hoe wij er hier mee om gaan. En ik denk dat het iets is wat we te weinig bespreken. De ongemakken bespreken we wel, we zeggen tussen neus en lippen door dat we hoofdpijn hebben of buikpijn, want ja het is weer die tijd van de maand. Maar verder mogen we er niet teveel bij stil staan en alleen maar hopen dat deze dagen weer zo snel mogelijk voorbij zijn.

En natuurlijk is ongesteld zijn iets moois dat moeder natuur ons gegeven heeft. Het is een geschenk om moeder te mogen worden en ik begrijp ook dat dit bij veel vrouwen gevoelig kan liggen. Maar dat is niet waarom ik deze blog geschreven heb . Ik schreef deze blog omdat ik openheid wil creëren over menstruatie en vooral PMS. Over de klachten die daarbij horen. Waar jij misschien tot voor kort wel alleen mee liep. Of waar je te snel aan voorbij wilde gaan. Maar misschien durf je door deze blog rust voor jezelf in te plannen. Rekening met jezelf te houden. Lief te zijn voor jezelf.

Pain shapes a woman into a warrior! Love yourself!